Apakah Anemia?

Anemia atau lebih dikenal masyarakat sebagai penyakit kurang darah. Lazimnya sering dialami kebanyakan wanita dan remaja perempuan. Masalah kekurangan darah sering dilihat hanya sebagai penyakit ringan.

Bagaimanapun, apabila ini berlaku, ia tidak harus dipandang remeh kerana keadaan berkenaan berpotensi menjejaskan sistem imun setiap wanita yang mengalaminya. Anemia akan menyebabkan seseorang mudah pitam, lesu, kurang cerdas dan cergas, mudah letih serta mengantuk, manakala bagi yang masih belajar, khususnya remaja perempuan akan mengalami kurang daya tumpu dalam pelajaran.

Bagi wanita hamil khususnya, anemia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan tumpah darah semasa dan selepas bersalin, tekanan darah tinggi (eklampsia), keguguran dan kematian. Malah, anemia juga bahaya kepada bayi yang dikandung kerana boleh menyebabkan kematian janin, kelahiran bayi tidak cukup bulan dan kelahiran bayi kurang berat badan. Justeru, keperluan zat besi pada wanita juga meningkat saat kehamilan dan melahirkan. Ketika hamil, seorang ibu tidak saja dituntut  memenuhi keperluan zat besi untuk dirinya, tetapi juga harus memenuhi keperluan zat besi untuk pertumbuhan janinnya.

Selain itu, pendarahan saat melahirkan juga dapat menyebabkan seorang ibu kehilangan lebih banyak lagi zat besi. Dengan alasan itulah, setiap ibu hamil di sarankan mengambil zat besi tambahan.

Anemia boleh dicegah dengan mengambil kandungan zat besi. Banyak jenis makanan yang mengandungi zat besi. Beberapa makanan seperti hati, jantung, limpa, kuning telur, kerang, kekacang dan buah-buahan kering tertentu mengandungi zat besi dalam kadar cukup tinggi.

Bagi ibu-ibu hamil yang mengalami masalah HB rendah semasa hamil, pengambilan Vita-Lea Shaklee dapat membantu.
 
Tips meningkatkan HB semasa hamil
 • Ambil 2 biji Vita-Lea Iron Formula Shaklee setiap hari
 • Pengambilan zat besi bersama Vitamin C akan dapat membantu penyerapan zat besi dengan lebih optimum
 • Elakkan pengambilan zat besi bersama kalsium atau susu. Ini adalah kerana, kalsium boleh mengganggu penyerapan zat besi yang maksimum
 • Pengambilan asid folik akan membantu mengekalkan paras hemoglobin yang normal dalam badan ibu
 • Pengambilan supplemen yang sesuai semasa hamil adalah sangat penting, bagi memastikan kesihatan anda dan janin di dalam kandungan terpelihara.
Supplemen yang sesuai di ambil oleh ibu hamil adalah seperti,
 1. Vita-Lea Iron Formula
 2. Vitamin C
 3. B-Complex
 4. Ostematrix
 5. Energizing Soy Protein

————————————————————————————————————————-

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

* Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan pesanan: 

shakleelogo

FATIMAH BINTI TONY
Shaklee Independent Distributor [No. 887938]
Sms/WhatsApp : 019.854.0908
FB Fan Page : Kedai Vitamin Fatimah
Email : Fatimah.VitaShop@gmail.com
Blog : http://KedaiVitaminFatimah.Wordpress.Com

Sebagai customer, anda layak untuk mendapatkan:
i. Konsultasi PERCUMA secara berterusan selepas pembelian
ii. Di jemput masuk ke EXCLUSIVE GROUP FB untuk customer

Shaklee adalah supplemen yang dipercayai lebih 50 tahun, ianya semulajadi, terbukti selamat & berkesan.

” Ingin menjana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya. Hanya buat bisnes secara online, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Exclusive Group di Facebook “

About these ads

About Fatimah

Assalamualaikum Tuan dan Puan dihormati, Saya, Fatimah Bt Tony, isteri dan ibu kepada dua orang anak. Kesihatan keluarga adalah keutamaan saya setiap hari. Ini membuatkan saya terfikir, untuk menjadikan vitamin semulajadi Shaklee sebagai supplemen pilihan utama kami sekeluarga. Saya mula mengenali produk Shaklee, semasa hamil anak kedua. Saat ini, saya mula rasakan perbezaan yang sangat ketara berbanding semasa hamil anak saya yang sulung. Bacaan HB saya tidak pernah berada dibawah 11. Bahkan, saya kurang mengalami rasa penat, sembelit dan rasa sakit sendi serta pinggang. Bukan itu sahaja, saya mengamalkannya juga selepas saya bersalin. Alhamdulillah, luka jahitan sudah sembuh dalam masa 2 minggu sahaja. Bahkan, saya tak pernah rasa risau pun untuk membuang air besar, sebab saya tak pernah rasa sembelit. Badan tersangat cergas sehinggakan saya rasa macam saya terlalu lama pula berpantang. Ramai ibu-ibu yang dah mencuba Shaklee untuk set hamil dan berpantang, memang semuanya berpuas hati dengan vitamin Shaklee. Jika Tuan dan Puan berminat untuk membeli produk Shaklee, boleh hubungi saya melalui sms atau whatsapp di 019-854 0908. Kalau Tuan dan Puan berminat untuk membuat bisnes Shaklee pun sangat dialu-alukan.

3 responses »

 1. I read this paragraph fully concerning the comparison of hottest and earlier technologies, it’s amazing article.

 2. Hi there, its good article concerning media print, we all
  be aware of media is a fantastic source of information.

 3. [...] bergizi untuk ibu hamilTips Jalan-Jalan Bagi Anda yang Dalam Masa KehamilanSeks Aman Saat HamilAnemia: Jangan Ambil Ringan Jika Bacaan Hb Anda Rendah Semasa Hamil currPath = "http://ambarnurhayati.com/wp-content/plugins/embed-facebook/slidewindow/"; strImgOf=""; [...]

Tinggalkan Komen Atau Pendapat Anda Di Sini...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s